У Туреччині створили NFC-датчик для відстеження свіжості продуктів у холодильнику

У Туреччині створили NFC-датчик для відстеження свіжості продуктів у холодильнику

Фахівці з Університету Коч у Стамбулі (Туреччина) розробили NFC-датчик, який кріпиться до стінки камери холодильника та відстежує свіжість продуктів. Якщо щось зіпсується – на смартфон прийде повідомлення.
Пристрій виготовлений з полімеру, що легко синтезується, з електродами всередині і важить всього 2 грами. Батарейки або акумулятор йому не потрібні - енергія передається NFC від смартфона, який виявляється поряд з холодильником.
Датчик налаштований на уловлювання біогенних амінів - спеціальних органічних сполук. Вони з'являються, коли багаті білком продукти, такі як м'ясо, курка та риба, починають псуватися.
Тестували розробку на упакованих курячих грудках та стейках, які зберігалися в різних умовах — морозильній камері, холодильній та при кімнатній температурі. Через три дні у кімнатних зразків датчик зафіксував 700-відсотковий приріст амінів, що довело ефективність приладу.
Подібний датчик, як упевнені дослідники, можна використовувати не лише вдома, а й у супермаркетах, а також на заводах та складах постачальників м'ясної продукції.